Singura modalitate prin care ar putea să treacă această moțiune de cenzură este ca deputați și senatori PSD și ALDE să voteze pentru trântirea Guvernului Dăncilă. Altfel nu există suficiente resurse parlamentare pentru ca demersul liberalilor să fie încununat de succes. Iar aceste voturi ipotetice ar trebui date pur și simplu pentru că în PSD și în ALDE există un curent favorabil retragerii de la guvernare.

Liberalii inițiază din nou o moțiune de cenzură concepută în același stil. Prin conținutul acesteia, sunt contestate la grămadă toate acțiunile întreprinse de Guvern, indiferent dacă au avut efecte pozitive sau negative. Conform acestui document, conceput în luminatele laboratoare liberale, nimic din ceea ce a întreprins Guvernul PSD nu merită să fie continuat. În al doilea rând, românilor nu li se oferă o alternativă. Evident, cu excepția unor vorbe goale despre statul de drept, combaterea corupției și independența Justiției în varianta Cotroceniului.

Prin conținutul ei, această nouă moțiune de cenzură liberală nu este de natură să creeze o presiune reală asupra cetățenilor României, care, la rândul, lor să exercite o presiune asupra parlamentarilor puterii, determinându-i să se arunce la podea și să accepte să fie numărați. De aceea, afirmația că moțiunea nu trece, decât în ipoteza în care o masă critică de parlamentari ai majorității dorește o resetare politică și o reîncărcare electorală în opoziție, este cât se poate de plauzibilă. În acest sens mai există un argument. Și anume că PNL nu a purtat negocieri reale cu nimeni. Fără a exagera lucrurile, se pare că PNL, sub conducerea lui Ludovic Orban, și-a pierdut orice capacitate de a negocia politic cu alte partide. Ca dovadă, până și negocierile cu USR s-au împotmolit. Ca să nu mai discutăm despre negocierile cu Pro România. Sau cu UDMR. Din nefericire, Ludovic Orban nu a înțeles nici până în prezent că la o negociere vii cu ceva, pentru a obține altceva.

Sau poate e și mai grav. Poate că pur și simplu PNL, în conjunctura actuală și ținând cont de raportul actual de forțe, fuge de guvernare ca dracul de tămâie. În schimb, este obligat de votul din 26 mai, dar mai ales de angajamentele asumate și de declarațiile făcute atât de Klaus Iohannis cât și de liderii PNL, să joace o pantomimă grotească. Să joace cartea respectului față de alegători și față de voința politică a acestora, dar în realtate să-i ducă cu preșul, prefăcându-se doar că luptă pentru a obține guvernarea. Mai este foarte puțin timp și vom vedea dacă am sau nu dreptate.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here