Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) cheamă instituţiile muzeale la grevă de avertisment, sub titulatura „Muzeele schimbă societatea”, pe 3 iulie, între orele 11.00 şi 12.00, în semn de protest faţă de grava criză financiară prin care trece în prezent domeniul Culturii.


Imaginea articolului Grevă de AVERTISMENT, pe 3 iulie: Reprezentanţii Reţelei Naţionale a Muzeelor protestează faţă de criză financiară prin care trece Cultura

Grevă de AVERTISMENT, pe 3 iulie: Reprezentanţii Reţelei Naţionale a Muzeelor protestează faţă de criză financiară prin care trece Cultura

„Pentru a avertiza toţi cetăţenii României asupra gravităţii situaţiei în care se află instituţiile de cultură, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România cheamă toate muzeele din ţara noastră la protest, în data de 3 iulie 2019, între orele 11.00 – 12.00. Este începutul unui protest prin care sperăm să dovedim că în România cultura contează pentru societate. Vom înainta ulterior o scrisoare deschisă Domnului Ministru al Culturii cu revendicările sectorului muzeal. În cazul nerezolvării acestora, vom demara în premieră pentru România procedurile pentru greva generală a sectorului muzeal”, se arată în anunţul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

„Muzeele din România, în special cele aflate în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii, alături de celelalte instituţii publice de cultură de sub autoritatea ministerului, au fost aduse, într-un interval foarte scurt de timp, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii. Mai întâi, subvenţia pentru cheltuielile dedicate proiectelor culturale, care se regăsesc în capitolul «Bunuri şi servicii», a fost redusă cu 30 – 40% faţă de nivelul din anul 2018, prin Legea bugetului de stat pe anul în curs. Managerii instituţiilor au fost nevoiţi să îşi redimensioneze programele minimale de activităţi pentru anul 2019. Chiar şi în aceste condiţii, s-au încheiat contracte şi s-au definit proiectele culturale pe care instituţiile culturale le oferă publicului în acest an contând pe faptul că, pe lângă veniturile proprii, vor beneficia de subvenţia promisă. Din păcate, în ultimele două luni, această subvenţie a fost redusă cu 60 – 70%, ceea ce face ca instituţiile noastre să nu poată achita nici măcar facturile curente pentru utilităţi. S-a renunţat la colaborări, s-au redus proiectele de cercetare, expoziţionale şi educaţionale, dar nu se poate renunţa şi la cheltuielile cu serviciile de pază, la plata facturilor pentru energie electrică şi apă”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de pe platforma de socializare online Facebook al RNMR.

Reprezentanţii organizaţiei spun că nu au primit explicaţii consistente de la ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, în timp ce instituţiile de cultură au fost aduse în incapacitate de plată. „Muzeele nu pot aştepta o iluziorie rectificare pozitivă, peste două luni, în situaţia în care nu pot plăti nici măcar facturile restante acumulate din luna aprilie, până azi. Practic, instituţiile noastre au fost aduse în incapacitate de plată. Faptul că avem acoperite cheltuielile cu salariile până aproape de sfârşitul anului nu poate fi o situaţie mulţumitoare pentru noi. Muzeele au capacitatea de a furniza publicului servicii culturale de calitate înaltă şi în condiţii optime, aducând şi venituri, dar numai dacă beneficiază de o subvenţie decentă pentru acoperirea cheltuielilor pe care le pretind proiectele noastre”, se arată în comunicatul reţelei.

Reprezentanţii organizaţiei mai spun că, în condiţiile în care, de mulţi ani de zile, muzeele nu beneficiază de bani pentru investiţii, tăierea cheltuielilor pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare reprezintă o „lovitură de graţie”. „Fondurile europene şi cele ale Spaţiului Economic European, proiectele europene pe care Ministerul ne îndeamnă să le elaborăm, nu au cum să reprezinte soluţii pentru supravieţuire. O investiţie în restaurarea unei clădiri este foarte necesară, dar devine inutilă dacă, ulterior, acolo nu au loc evenimente culturale dedicate publicului larg”, mai spun aceştia.

„Acestor probleme de ultimă oră li se adaugă extrem de gravele disfuncţionalităţi existente în sistemul de salarizare, care trebuie soluţionate fără întârziere. Acestea afectează nu numai muzeele din subordinea Ministerului, ci absolut toate aşezămintele muzeale din România”, explică reprezentanţii RNMR.

„Situaţia din instituţiile publice de cultură aflate sub autoritatea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale a devenit intolerabilă. Având în vedere că dialogul iniţiat cu dl. Ministru Valer Daniel Breaz a eşuat, facem un apel la conducerea Guvernului, la doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă să intervină, de urgenţă pentru ca Ministerul Finanţelor Publice să asigure subvenţia necesară funcţionării optime a instituţiilor noastre”, mai spun aceştia.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here