Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri încetarea „atacurilor ilegale” ale lui Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei, cu prilejul unei întâlniri cu şeful guvernului de uniune naÅ£ională Fayez al-Sarraj, informează preşedinÅ£ia turcă, relatează AFP preluat de agerpres.

„Preşedintele şi-a reafirmat susÅ£inerea faţă de guvernul recunoscut de comunitatea internaÅ£ională şi a făcut apel la încetarea atacurilor ilegale ale forÅ£elor lui Haftar”, a precizat preşedinÅ£ia într-un comunicat.

Recep Tayyip Erdogan, care s-a întâlnit cu Fayez al-Sarraj, rivalul mareşalului Haftar, la Istanbul, în cursul zilei de vineri, a reafirmat susţinerea Turciei faţă de guvernul său pentru a asigura pacea şi stabilitatea în ţară, potrivit preşedinţiei turce.

Consiliul de securitate al ONU a făcut apel vineri la o încetare a focului urgentă în Libia, unde o mie de persoane, printre care zeci de migranţi, au murit în trei luni de zile în luptele între taberele rivale din apropiere de Tripoli.

Pe 4 aprilie, trupele mareşalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă pentru cucerirea Tripoli, unde îşi are sediul guvernul de uniune naţională al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU.

Luptele la sol şi raidurile aeriene din bătălia de la Tripoli au împins, potrivit ONU, peste 100.000 de persoane să fugă, într-o ţară măcinată din 2011 de lupte pentru putere şi în care miliţiile fac legea.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o mie de persoane au fost ucise şi peste 5.000 rănite în violenţele de la porţile Tripoli.

De la începutul ofensivei lui Khalifa Haftar, armele au început să ajungă din abundenţă în cele două tabere, încălcând uneori flagrant un embargou privind exporturile de arme în Libia din 2011.

Fayez al-Sarraj este susţinut în special de Turcia şi Qatar. Italia pare să-i fie şi ea favorabilă. Khalifa Haftar beneficiază la rândul său de susţinerea Egiptului şi a Emiratelor Arabe Unite şi de sprijinul cel puţin politic al SUA şi Rusia. Franţa a fost acuzată la rândul ei că îl susţine, dar a infirmat acest lucru, notează France Presse.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here