Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a anunţat joi crearea unei noi arii marine protejate în regiunea arctică a ţării sale, în care încălzirea climatică este de trei ori mai rapidă decât media mondială, informează AFP, potrivit Agerpres.

Cu ocazia unei vizite la Iqaluit, o localitate din teritoriul Nunavut, cu trei luni înainte de alegerile legislative prin care încearcă să fie reales în funcţia de premier, Justin Trudeau a subliniat că acest proiect va permite guvernului său să depăşească obiectivul de protejare a 10% din zonele marine şi costiere ale Canadei până în 2020. 

Proiectul vizează protejarea unei zone de protecţie marină situată în largul insulei Baffin, în nord-estul extrem al Canadei, unde topirea gheţurilor şi traficul maritim ameninţă numeroase specii. 

„PopulaÅ£iile de beluga, narvali, morse, foci, urşi polari şi mii de alte specii a căror supravieÅ£uire depinde de prezenÅ£a gheÅ£ei polare pe durata întregului an trebuie de acum să migreze sau să-şi reducă efectivele sau, în unele cazuri, să dispară”, a declarat prim-ministrul canadian într-un discurs.

Citește și: Rusia anunţă încetarea Tratatului INF ‘la iniÅ£iativa’ SUA

„Pentru inuiÅ£i, care mizează pe vânătoare şi recolte pentru a-şi hrăni familiile, schimbările climatice le periclitează mijloacele de supravieÅ£uire şi modul de viaţă”, a adăugat Justin Trudeau, care a făcut din reconcilierea cu populaÅ£iile autohtone şi protejarea mediului două dintre priorităţile guvernului său. 

Politicianul liberal a profitat de ocazie pentru a reaminti că guvernul pe care îl conduce a investit recent în modernizarea flotei deţinute de Paza de Coastă, comandând două nave care vor patrula în zona arctică. 

Obiectivul, a reamintit el, constă în „creşterea capacităţilor noastre de apărare a intereselor naÅ£ionale canadiene” în această regiune de care sunt interesate mai multe puteri mondiale pentru resursele sale şi pentru navigaÅ£ia în Oceanul Arctic, facilitată de topirea gheÅ£urilor. 

„Guvernul nostru este angajat în lupta pentru respectarea suveranităţii canadiene în Arctica, în parteneriat cu populaÅ£iile care trăiesc aici de milenii”, a subliniat Justin Trudeau.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here