Consumatorii români iubesc carnea la grătar. Mulți dintre ei o consideră cea mai bună mâncare ever, indiferent de anotimp sau de evenimentul la care participă.

Până și medicii spun că este mai bine a se mânca friptură la grătar, deoarece în acest mod cantitatea de grăsimi consumată este mai mică, iar proprietățile nutritive ale preparatelor se păstrează  în proporție mai mare.

Dacă toată lumea este de acord cu privire la faptul că există numeroși iubitori de friptură la grătar, disputele care apar se referă la echipamentul de frigere utilizat. Asta mai ales atunci când vorbim de o bucătărie profesională a unui restaurant sau la o terasă de vară.

Conflictul dintre diversele modele de grătare pe gaz profesionale și cele de grill electric nu se va stinge prea curând. Asta pentru că ambele prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.

Ideea este că fiecare proprietar de unitate de alimentație publică ar trebui să aleagă acel tip de grătar care se potrivește cel mai bine în localul său.

Avantajele grătarelor pe gaz profesionale

Această categorie de grill a fost extrem de utilizată de multă vreme în România, deoarece este mult mai comod de fript carnea la un astfel de grătar, decât la unul ce trebuie alimentat cu cărbune.

Grătarul este conectat la butelia care conține combustibil sau la o rețea de gaz. Eficiența energetică a acestui echipament horeca este aproape de 90%, de aceea va fi multă vreme folosit și de acum înainte.

Alimentele au un gust mai bun, mai apropiat de cele gătite pe grătarele pe cărbuni clasice, spre deosebire de produsele fripte pe grill-urile electrice, care nu pot să atingă această performanță de ordin organoleptic, oricât s-ar strădui.

Grătarele pe gaz sunt mai ieftine decât grătarele electrice și pot, de cele mai multe ori, ca să frigă mai rapid carnea decât echipamentele băgate în priză.

Pe piața de echipamente horeca se găsesc modele extrem de variate de grătare pe gaz profesionale dintre care cei interesați pot alege.

Întreținerea lor este mai simplă, ca să nu mai vorbim de faptul că toate componentele grătarului sunt lavabile, ceea ce nu se întâmplă cu unele dintre componentele unui grill electric.

Dezavantajele grătarelor pe gaz profesionale

Gazul este o sursă de combustibil rentabilă și mai puțin dăunătoare pentru mediu decât brichetele de cărbuni, dar tot poluează mediul ambiant.

De regulă, dacă se folosește o butelie, este necesar un spațiu mai mare și de aceea este un echipament ideal pentru a face fripturi mai degrabă pe terase, în aer liber.

Reglarea temperaturii se face mai dificil decât în cazul setării unui grill electric.

Trebuie luate niște măsuri de siguranță suplimentare, deoarece un astfel de grill care funcționează cu gaz nu poate să fie amplasat în apropierea materialelor inflamabile.

Chiar dacă toate componentele grătarului sunt lavabile, suprafața grill-ului pe gaz este mai greu de curățat.

Avantajele grătarelor electrice

Grătarele electrice sunt ultima noutatea în materie de grill-uri și se caracterizează prin faptul că folosesc curentul electric pentru încălzirea rezistențelor dătătoare de căldură.

Adevărul este că orice bucătărie profesională ar trebui ca să aibă un grill electric. Nici grătarul pe gaz nu trebuie ignorat, dat fiind faptul că se pot obține cu ajutorul lui preparate mai gustoase, dar unul electric este extrem de versatil.

Mai ales tinerele generații de bucătari le folosesc, pentru că înglobează o tehnologie de ultimă oră: au butoane termostat pentru controlul temperaturii, de aceea este mult mai ușor de lucrat cu ajutorul lor.

Un astfel de grătar electric se încălzește pe toată suprafața sa, nu doar acolo unde este flacăra, așa cum se întâmplă în cazul unui grill pe gaz, deși gustul nu este similar. Din acest motiv, unii profesioniști chiar adaugă mai nou așchii de lemn care afumă carnea pentru a da preparatelor o aromă deosebită.

Nu există scurgeri de gaz, așadar se diminuează posibilele accidente în cazul unei incendiu.

Se pot utiliza grill-uri electrice atât în interior, dar și în exterior, dacă se pot conecta corespunzător la o priză. Sunt ușor de montat,, așa încât se pot muta foarte simplu acolo unde este nevoie. Încălzirea este mai rapidă decât în cazul unui unui grătar pe gaz.

Dezavantajele unui grătar electric profesional

Gustul preparatelor făcute pe un grill electric este mai puțin autentic decât la fripturi preparate la un grătar pe gaz sau cărbune.

Există o limită până la care se poate crește temperatura unui grătar electric. În schimb, în cazul unui grill pe gaz, aceasta poate să urce până la valori foarte mari, chiar până la nivelul la care preparatele se pot arde dacă nu sunt supravegheate cu atenție de către bucătar.

Curățarea unui astfel de grătar electric este parțial posibilă deoarece nu se poate demonta în totalitate fără a distruge partea electrică a acestui echipament horeca, atât de răspândit în bucătăriile actuale.

Alege de la TC Romania Crown Cool modelele de grătar pe gaz și/sau electrice potrivite pentru unitatea al cărei proprietar ești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here