O reducere cu cel puțin 20% a personalului din administrație ar eficientiza sistemul public, a declarat miercuri, la DC News, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, care nu a estimat, totuși, vreun procent de reducere a bugetarilor în următoarele 12 luni.

Ministrul spune că pentru o astfel de măsură ar trebui un pact politic, cu elemente clar stabilite, care să prevadă că România nu poate depăși un anume număr de personal administrativ, sau alocarea unui anumit procent din PIB, indiferent de partidul sau partidele care se află la guvernare. „Dar nu se dorește acest lucru”, a spus ministrul.

Citește și: ALERTĂ – Înregistrările cu Alexandra, distribuite de președintele Parlamentului European. Cazul Caracal bubuie în Europa

În instituțiile și autoritățile publice erau angajați în aprilie 2019 1,234 milioane persoane, din care 795.000 în administrația publică centrală, din care 597.000 de persoane în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

Ministerul Finanțelor a publicat marți, pentru dezbaterea publică, proiectul de ordonanță prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat, prin diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat și asimilaților acestora din cadrul ministerelor și aparatului de lucru al Guvernului, precum și cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat.

Totodată, se propune completarea unor prevederi din Codul administrativ, referitor la eliberarea din funcție a persoanelor din cadrul cabinetului demnitarului, respectiv ca urmare a acordului părţilor și a desfiinţării postului ocupat de salariat. De asemenea se propune ca ministerele și Secretariatul General al Guvernului să supună Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe a Guvernului se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. După data intrării în vigoare a ordonanței, ordonatorii de credite pot ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului: ”unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat.

Prin excepţie, se pot organiza concursuri sau examene pentru: ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal didactic de predare; ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de personal medico-sanitar; posturile vacante necesare încadrării, în condiţiile legii, a promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019; posturile vacante necesare încadrării promoţiei 2019 a Institutului Național al Magistraturii.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here