Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la finele lunii mai dosarul în care CNSAS cere instanţei stabilirea calităţii de colaborator al Securităţi în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti şi are termen joi. Imediat după înregistrarea cazului judecătorul la care a fost repartizat aleatoriu cazul a încercat să paseze speţa mai departe.

Mai precis, magistratul a făcut o cerere de abţinere în dosar care a fost respinsă de loc de un alt complet de judecată de la Curte.

La începutul lunii mai, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a anunţat că a introdus o acţiune în instanţă pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii în cazul unui parlamentar, fără a-i dezvălui numele.

„Note de Constatare – Colaboratori ai Securităţii: Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la SecÅ£ia de contencios administrativ şi fiscal a CurÅ£ii de Apel Bucureşti a acÅ£iunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: art. 3 lit. b), art. 5 alin.1 (deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European) – 1 persoană”, nota la acea vreme CNSAS într-un comunicat.

Potrivit unor informaţii publicate de presa centrală citând surse neidentificate, dosarul de la CNSAS identificat cu privire la Traian Băsescu ar conţine doar coperţile, însă două note informative ar fi fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative.

Fostul preşedinte a primit până acum de la CNSAS, începând de la începutul anilor 2000, cinci adeverinţe de necolaborare cu Securitatea.

Ce a găsit CNSAS?

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) arată în documentele depuse la Curtea de Apel Bucureşti că fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.

Curtea de Apel Bucureşti a admis jurnaliştilor accesul la dosarul prin care CNSAS cere instanţei constatarea calităţii de colaborator al securităţii în cazul lui Traian Băsescu.

Din documentul pus la dispoziţie presei, anonimizat, rezultă că fostul preşedinte ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.

„Subliniem că identitatea dintre sursa (…) şi dl (…) rezultă din faptul că numărul dosarului personal – (…) din perioada colaborării cu organele de contrainformaÅ£ii militare, consemnat în registrele (…) în dreptul dlui (…) se regăseşte şi pe notele informative olografe ale sursei, (….) din (….) identificate în dosarele nr. (….) 10 şi nr. (….) 40, documente pe care le considerăm relevante în stabilirea calităţii de colaborator a acestuia”, se arată în cererea de chemare în judecată, anonimizată de către instanţă.

„Pe parcursul colaborării cu Securitatea, dl (….) a furnizat informaÅ£ii prin care se denunÅ£au activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenÅ£ia de a pleca în străinătate şi relaÅ£ii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975, identificate în dosarele (….). Analizând informaÅ£iile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul InternaÅ£ional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaÅ£ie (art. 12 din Pactul InternaÅ£ional privind Drepturile Civile şi Politice”, se menÅ£ionează în document.

Potrivit sursei citate, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

„Mai mult, depăşirea acestei condiÅ£ii rezultă cu pregnanţă şi din faptul că, urmare a informaÅ£iei transmise de pârât prin nota informativă din 5 mai 1975 lt. (….) de contrainformaÅ£ii militare la (….) ConstanÅ£a, redactează nota 19.08.1975 prin care acesta propune avizarea negativă a unei desemnări a acestuia (cel despre care Traian Băsescu a dat informaÅ£ii – n.r.) ca ofiÅ£er pe navele româneşti ce vor pleca în străinătate. (…) Se deÅ£ine material informativ furnizat de colaboratorul (…) din care rezultă că (….) ar fi dispus ca în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate (….) să rămână acolo”, se mai arată în documentul de la CAB.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here