Regizorul ucrainean Oleg Sentsov, care, în 2015, a fost încarcerat într-un penitenciar rusesc pentru a executa o pedeapsă de 20 de ani pentru terorism, fapt care a indignat opinia publică internaţională, este unul dintre prizonierii incluşi în schimbul desfăşurat sâmbătă între Rusia şi Ucraina.


Imaginea articolului Schimb istoric de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina. Regizorul Oleg Sentsov, liber după cinci ani de închisoare în Siberia

FOTO: Eliberarea lui Oleg Sentsov, imagini Human Rights Watch

Cele două ţări fac, sâmbătă, un schimb istoric de 70 de prizonieri, un gest foarte aşteptat, având în vedere că administraţiile de la Moscova şi Kiev sunt în conflict, de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi începutul conflictului din estul Ucrainei în 2014, potrivit Le Figaro.

 

 

 

 

Autobuzele care transportau prizonieri ucraineni dintr-o închisoare din Moscova au sosit sâmbătă pe aeroportul Vnukovo din capitala rusă. Printre prizonierii ucraineni se mai numără 24 de marinari care au fost capturaţi de Rusia în noiembrie 2018, dar şi jurnalistul Roman Şuşenko.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, joi, că un schimb de prizonieri între ţara sa şi Ucraina va avea loc curând, după ce o instanţă din Kiev a decis eliberarea unui bărbat suspectat că ar fi fost implicat în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina, în 2014.

Originar din Crimeea, anexată Rusiei în 2014, Oleg Sentsov executa o pedeapsă de 20 de ani în închisoarea rusească din Labytnangi, în nordul Siberiei, după ce a fost condamnat pentru terorism. Justiţia rusă l-a acuzat că a pus la cale mai multe atacuri după anexarea peninsulei Crimeea.

Pe 5 octombrie 2018, regizorul a pus capăt, după 144 de zile, unei greve a foamei, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a respins cererea acestuia de eliberare a deţinuţilor ucraineni.

La Kiev, Dnepr şi Odesa, ca şi în alte localităţi de pe teritoriul Ucrainei au fost organizate demonstraţii de solidaritate cu regizorul care a intrat în greva foamei pe 14 mai 2018.

Detenţia regizorului a fost calificată de partea ucraineană drept ilegală.

În august 2015, un judecător de la Tribunalul din Rostov-pe-Don, un oraş din sudul Rusiei, l-a condamnat pe regizorul ucrainean Oleg Sentsov, opozant al anexării Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, la 20 de ani de închisoare, pentru „terorism”. Instanţa rusă a considerat că Oleg Sentsov şi Alexander Kolchenko, un activist ucrainean de extrema stângă, se fac vinovaţi de faptul că au complotat împotriva statului rus, încercând să pună bazele unei grupări teroriste în Peninsula Crimeea. Alexander Kolchenko a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un lagăr cu un regim sever de muncă.

La momentul respectiv, Amnesty International a spus că procesul lui Oleg Sentsov a fost „fatal viciat”, notând de asemenea faptul că o serie de plângeri credibile făcute de acuzaţi, care au spus că au fost torturaţi, au fost complet ignorate de tribunalul rus. „Întregul proces a fost creat pentru a transmite un mesaj. Se înscrie în propaganda de război folosită de Rusia împotriva Ucrainei şi aminteşte de procesele-spectacol în care disidenţii erau judecaţi în epoca stalinistă”, a declarat atunci Heather McGill, expert în probleme euroasiatice pentru Amnesty International.

În vârstă de 42 de ani, Oleg Sentsov a devenit o figură marcantă a protestatarilor din Maidan, piaţa centrală din Kiev, care l-au constrâns pe preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici să renunţe la putere. Cineastul locuia în Crimeea, o regiune din sudul Ucrainei care a votat, într-un referendum contestat de majoritatea comunităţii internaţionale, alipirea la Rusia.

Oleg Sentsov este cunoscut graţie filmului său din 2011 „Jucătorul/ Gamer”, un lungmetraj despre un adolescent care încearcă să scape de realitate cu ajutorul jocurilor video.

Sentsov şi Kolchenko, alături de alţi doi cetăţeni ucraineni, au fost arestaţi în Peninsula Crimeea în mai 2014, după anexarea acestei peninsule de către Rusia. Ei au fost acuzaţi că au incendiat birourile în care funcţionau două organizaţii ruse şi că plănuiau o serie de atacuri violente – acuzaţii pe care ei le-au negat. În timpul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, Sentsov şi Kolchenko au oferit alimente soldaţilor ucraineni care erau înconjuraţi în bazele lor militare de trupele de elită ale Rusiei.

Oleg Sentsov a declarat că a fost torturat şi ameninţat cu violul în timpul perioadei de detenţie care a precedat procesul său, însă anchetatorii ruşi spun că regizorul prezintă „tendinţe sado-masochiste” şi că şi-a provocat singur mai multe răni şi vânătăi.

Sentsov a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gândire pe 2018, o distincţie prin care Parlamentul European sprijină drepturile omului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here