Șeful secției de Cardiologie 2, Dragoș Vinereanu, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, spune că în prezent sunt „oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani cu infarct miocardic acut” și atrage antenția asupra factorilor de risc, transmite Mediafax.

Potrivit datelor ultimului raport realizat de Eurostat, bolile de inimă sunt principala cauză de deces în rândul cetățenilor din Uniunea Europeană.

Șeful secției de Cardiologie 2 la din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), Dragoș Vinereanu, a precizat, pe pagina unității medicale de Facebook, că vârsta celor care suferă un infarct miocardic acut a scăzut, coborând inclusiv sub 30 de ani.

„Avem în fiecare zi oameni sub 40 de ani, chiar sub 30 de ani, cu infarct miocardic acut. Așadar, această boală extrem de severă, care omoară oameni, apare din ce în ce mai des la oamenii tineri. În plus, toți factorii de risc care afectează inima și anume: hipertensiunea arterială, diabetul, creșterea colesterolului, apar din ce în ce mai des la oamenii tineri”, spune prof. Dr. Dragoș Vinereanu, șef secție Cardiologie 2 la SUUB.

De la începutul anului până în prezent în Clinica de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgență București au ajuns 850 de pacienți cu STEMI (infarct miocardic cu supra-denivelare de segment ST), se mai precizează în mesajul transmis de reprezentanții unității medicale pe pagina SUUB de Facebook.

Potrivit aceleiași surse, media mortalității în infarct a scăzut în ultimii ani la nivel național de la 13% la 8%, însă se află în creștere incidența cu care pacienții tineri acuză probleme cardiace.

„Mortalitatea în infarct, în Centru de Cardiologie Intervențională de la SUUB este de 3,5%, media pe țară fiind de 8%. În urmă cu 9 ani, când pacienții nu erau tratați cu ajutorul chirurgiei intervenționale prin „Programul naÅ£ional de tratament invaziv al infarctului miocardic acut”, mortalitatea era 13%. Dintre pacienții care se prezintă la Cardiologie, numărul tinerilor este în creștere”, se arată în informarea SUUB.

Reprezentanții spitalului oferă și câteva recomandări tuturor celor care își doresc să își păstreze inima sănătoasă:

1. Renunțați la fumat. Acesta este este principalul factor de risc în infarctul miocardic;
2. Evitați stresul pe cât posibil. Stresul cronic, cotidian, determină creşterea dramatică a infarctului miocardic şi a accidentelor vasculare cerebrale la populaţia sub 45-50 de ani;
3. Renunțați la viața sedentară. Orice tip de efort este bun, recomandat fiind minimum 30 de minute de efort/pe zi;
4. Urmați o dietă sănătoasă. Dieta nesănătoasă înseamnă un consum exagerat de sare, de grăsimi și de zaharuri. E indicat să aveți o dietă bogată în fructe şi legume, cu cereale integrale şi fibre alimentare, cu cărnuri slabe şi peşte.
5. O dată pe an, dacă nu aveți boli în antecedente, este recomandat să veniți la medic pentru EKG, măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului. Orice boală depistată din vreme se tratează mai uşor.

Ziua de 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here