Cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidenÈiale, agenÈia MEDIAFAX vÄ prezintÄ un scurt ghid al alegÄtorului din ÈarÄ, care cuprinde regulile din secÈiile de vot, procedura de votare, precum Èi situaÈiile speciale care pot apÄrea în secÈia de votare.
CiteÈte Èi:Â Mugur IsÄrescu, loviturÄ la temelia discursurilor lui Orban Èi Iohannis: Economia nu este pe fundul prÄpastiei
Peste 100.000 de români au votat în strÄnÄtate, pânÄ sâmbÄtÄ la ora 06.00. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, din cei 103.814 de votanÈi, 25.189 au fost pe listÄ de corespondenÈÄ, iar 78.625 pe liste suplimentare.
Ãn România, procedura de votare în cazul alegerilor prezindeÈiale este stabilitÄ de Legea 370/2004 care reglementeazÄ modul de organizare Èi desfÄÈurare a alegerilor pentru preÈedintele României, republicatÄ Ã®n 2011.
Cine poate vota
Au dreptul sÄ voteze cetÄÅ£enii români care au 18 ani împliniÈi pânÄ Ã®n ziua alegerilor inclusiv.
Nu au dreptul de vot debilii sau alienaÅ£ii mintal, puÅi sub interdicÅ£ie, Åi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotÄrâre judecÄtoreascÄ definitivÄ.
Actele necesare pentru vot
AlegÄtorul poate prezenta la secÈia de votare cartea de identitate, cartea electronicÄ de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paÅaportul diplomatic, paÅaportul diplomatic electronic, paÅaportul de serviciu, paÅaportul de serviciu electronic, paÅaportul simplu, paÅaportul simplu electronic, paÅaportul simplu temporar, titlul de cÄlÄtorie precum Èi carnetul de serviciu militar.
Procedura de vot
Ãn ziua votului, alegÄtorii îÅi prezintÄ actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau Åi introduc datele personale ale alegÄtorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenÅ£ei la vot Åi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotÄrârii AutoritÄÅ£ii Electorale Permanente.
AlegÄtorul primeÈte un buletin de vot în interiorul cÄruia sunt listaÈi toÈi cei 14 candidaÈi la alegerile prezidenÈiale, pe douÄ pagini, precum Èi partidul pe care îl reprezintÄ, acolo unde este cazul. CandidaÈii sunt listaÈi în ordinea stabilitÄ prin tragere la sorÈi. Buletinul de vot trebuie sÄ aibÄ, pe ficare paginÄ, Ètampila circularÄ a Biroului Electoral Central.
Ordinea candidaÈilor pe buletinele de vot:
1. Klaus Iohannis (Partidul NaÈional Liberal)
2.Theodor Paleologu (Partidul MiÈcarea PopularÄ)
3.Dan Barna (AlianÈa USR-PLUS)
4.Kelemen Hunor (Uniunea DemocratÄ a Magiarilor din România)
5.Viorica DÄncilÄ (Partidul Social Democrat)
6.CÄtÄlin-Sorin Ivan (Alternativa pentru Demnitate NaÈionalÄ)
7.Ninel Peia (Partidul Neamului Românesc)
8.Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
9.John Ion Banu (Partidul NaÈiunea RomânÄ)
10.Mircea Diaconu (AlianÈa UN OM formatÄ din Pro România- ALDE)
11.Bogdan DragoÈ Aureliu Marian Stanoievici- candidat independent
12.Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umanise-Social Liberal)
13.Viorel CataramÄ (Dreapta LiberalÄ)
14.Alexandru CumpÄnaÈu- candidat independent
AlegÄtorii voteazÄ separat în cabine închise, aplicând Åtampila cu menÅ£iunea „VOTAT” înÄuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care opteazÄ.
DupÄ ce a votat, alegÄtorul are obligaÅ£ia de a introduce buletinul de vot în urnÄ.
Åtampila încredinÅ£atÄ pentru votare se restituie preÅedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secÅ£iei de votare desemnaÅ£i de acesta.
Ãn ceea ce priveÈte Sistemul Informatic de Monitorizare a PrezenÅ£ei la Vot Åi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), rolul cestuia este de a semnala urmÄtoarele situaÈii:
-persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani pânÄ Ã®n ziua votÄrii inclusiv
-persoanei care s-a prezentat la vot i s-a interzis exercitarea dreptului de vot
-alegÄtorul care s-a prezentat la vot este arondat la secÅ£ia de votare respectivÄ
-alegÄtorul care s-a prezentat la vot este arondat la altÄ secÅ£ie de votarea
-alegÄtorul care s-a prezentat la vot este omis din lista electoralÄ permanentÄ
-alegÄtorul care s-a prezentat la vot figureazÄ cÄ Åi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaÅi scrutin
-alegÄtorul care s-a prezentat la vot figureazÄ cÄ a votat prin corespondenÅ£Ä, votul prin corespondenÅ£Ä transmis de acesta fiind recepÅ£ionat de biroul electoral competent
SituaÈii speciale la vot
AlegÄtorul care, din motive temeinice, constatate de preÅedintele biroului electoral al secÅ£iei de votare, nu poate sÄ voteze singur are dreptul sÄ cheme în cabina de votare un însoÅ£itor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secÅ£iei de votare sau al candidaÅ£ilor.
Solicitarea urnei speciale de vot
Pentru alegÄtorii netransportabili din motive de boalÄ sau invaliditate, din Å£arÄ, preÅedintele biroului electoral al secÅ£iei de votare poate aproba, la cererea scrisÄ a acestora, depusÄ cel mai târziu în preziua votÄrii, însoÅ£itÄ de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sÄ rezulte cÄ persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipÄ formatÄ din cel puÅ£in 2 membri ai biroului electoral sÄ se deplaseze cu o urnÄ specialÄ Åi cu materialul necesar votÄrii – ÅtampilÄ cu menÅ£iunea „VOTAT”, buletine de vot Åi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Pot solicita urna specialÄ Èi persoanele care în ziua votÄrii se aflÄ Ã®n Å£arÄ Åi care din cauza specificului activitÄÅ£ii pe care o desfÄÅoarÄ nu se pot prezenta la secÅ£ia de votare.
Pot solicita urna specialÄ Èi persoanele reÅ£inute, deÅ£inute în baza unui mandat de arestare preventivÄ sau persoanele care executÄ o pedeapsÄ privativÄ de libertate, dar care nu Åi-au pierdut drepturile electorale. Ãn aceastÄ situaÈie, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilitÄ prin decizie a Biroului Electoral Central.
Ãn cazul în care într-un penitenciar se solicitÄ exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate în detenÅ£ie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votÄrii, la mai multe secÅ£ii de votare din localitatea în care se aflÄ penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeÅ£ean sau a biroului electoral al sectorului municipiului BucureÅti, dupÄ caz.
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votÄrii, la mai multe secÅ£ii de votare din localitatea în care se aflÄ spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judeÅ£ean sau a biroului electoral al sectorului municipiului BucureÅti, dupÄ caz.
Primul tur al alegerilor prezidenÈiale din ÈarÄ va avea loc pe 10 noiembrie, iar cel de-al doilea pe 24 noiembrie.
Raspandacul.ro