Autorităţile din Bangladesh au evacuat peste 300.000 de persoane din satele situate de-a lungul coastei şi din mai multe insule şi plănuiesc să evacueze un total de un milion şi jumătate de persoane înaintea sosirii uraganului Bulbul, sâmbătă, la începutul serii, informează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

O bună parte din coastă şi principalele două porturi ale ţării, Mongla şi Chittagong, aşteaptă în stare de alertă maximă acest ciclon care ar putea fi însoţit de valuri de doi metri şi de rafale de vânt de 120 kilometri/oră.

Se preconizează că Bulbul va atinge uscatul în apropiere de Sundarbans, o zonă cu nenumărate braţe şi canale din delta Gange-ului, care găzduieşte cea mai mare pădure de mangrove din lume.

Citește și: Mugur Isărescu, lovitură la temelia discursurilor lui Orban și Iohannis: Economia nu este pe fundul prăpastiei

Împărţită între Bangladesh şi India, această regiune este cunoscută şi drept habitat al tigrului de Bengal, o specie ameninţată cu dispariţia.

Bangladesh este o Å£ară plană, situată în mare parte la mai puÅ£in de 12 metri deasupra nivelului mării, cu 10% din teritoriu sub acest nivel. Å¢ara este afectată în mod regulat de cicloane – soldate cu sute de mii de decese în ultimele decenii – a căror frecvenţă şi intensitate au crescut în ultimii ani.

Cu toate acestea, autorităţile au îmbunătăţit în mod clar capacitatea de răspuns la dezastre în ultimii ani, astfel că în februarie anul trecut, Fani, cel mai important ciclon care a lovit ţara de cinci ani, a făcut doar zece victime. Prin comparaţie, în 2007, ciclonul Sidr a lăsat în urma sa peste 3.000 de morţi.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here