Bloomberg scrie cÄ liderii naÅ£ionaliÅti din Europa de Est par sÄ aibÄ Ã®n prezent o singurÄ obsesie: aurul.
Zilele trecute, Guvernul Poloniei Åi-a manifestat puterea economicÄ dupÄ ce a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. Ãn Ungaria, premierul Viktor Orban a decis sÄ majoreze deÅ£inerile de aur pentru a creÅte securitatea rezervelor. Un ultim exemplu este fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care are Åanse sÄ revinÄ la putere, Åi care a cerut Parlamentului de la Bratislava sÄ oblige Banca CentralÄ sÄ repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt pÄstrate în Marea Britanie, potrivit AGERPRES.
Motivul? Potrivit lui Fico, uneori partenerii tÄi internaÅ£ionali te pot trÄda, fostul premier citând un pact din 1938 convenit de FranÅ£a, Marea Britanie, Italia Åi Germania care i-a permis lui Adolf Hitler sÄ anexeze o parte din Cehoslovacia Åi, mai recent, refuzul BÄncii Angliei de a returna Venezuelei o parte din rezervele sale de aur din cauza unor divergenÅ£e politice.
„DupÄ Acordul de la Munchen nu mai poÅ£i sÄ ai încredere nici mÄcar în cei mai apropiaÅ£i aliaÅ£i. VÄ garantez cÄ dacÄ se va întâmpla ceva, nu vom vedea niciun singur gram din rezerva de aur. HaideÅ£i sÄ facem acest lucru cât mai rapid posibil”, i-a îndemnat Fico pe parlamentarii slovaci referindu-se la repatrierea rezervelor de aur.
Aceste comentarii au fost fÄcute în pofida faptului cÄ Marea Britanie este unul din aliaÅ£ii Slovaciei, ajutând Å£ara vecinÄ sÄ adere la Uniunea EuropeanÄ Åi NATO. Potrivit lui Fico, Brexitul Åi riscul unei crize economice globale pune aurul Slovaciei din Marea Britanie într-o situaÅ£ie periculoasÄ.
Aurul repatriat de Polonia a venit tot din Marea Britanie, însÄ Ã®n acest caz nu a fost vorba de o lipsÄ de încredere în Marea Britanie din partea guvernatorului BÄncii NaÅ£ionale a Poloniei, Adam Glapinski. Ãn schimb, Glapinski a spus cÄ prin repatrierea rezervei de aur autoritÄÅ£ile de la VarÅovia au dorit sÄ demonstreze cât de solidÄ este economia de 586 miliarde dolari a Poloniei, cea mai mare din Europa de Est. Ãn ultimii doi ani, Polonia Åi-a dublat rezervele de aur Åi acum are cel mai mare stoc de metal preÅ£ios din regiune.
Ungaria a fost Åi ea un cumpÄrÄtor activ de aur. Rezervele sale de aur au crescut de 10 ori în ultimul an. Liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, a urmat exemplul Ungariei Åi a cerut BÄncii Centrale sÄ Ã®Åi majoreze rezervele, care în luna octombrie a cumpÄrat deja nouÄ tone de aur. SÄptÄmâna trecutÄ, Vucic a apreciat cÄ achiziÅ£iile de aur ar trebui sÄ continue „pentru cÄ vedem în ce direcÅ£ie se îndreaptÄ criza la nivel mondial”.
România a încercat Åi ea sÄ repatrieze o parte din rezervele sale de aur stocate în Marea Britanie însÄ aceste planuri au fost suspendate dupÄ schimbarea Guvernului.
Ãn opinia analiÅtilor, liderii din Europa de Est sunt interesaÅ£i de mesajul pe care îl transmit alegÄtorilor rezervele consistente de metal preÅ£ios. „Aurul este un simbol. Atunci când statele achiziÅ£ioneazÄ aur, oamenii vÄd în acest lucru un semn de suveranitate economicÄ”, susÅ£ine Vuk Vukovic, economist din Zagreb.
Raspandacul.ro