În cea mai mare parte a lumii, anul care urmează este 2020, totuşi în unele colţuri ale lumii cronologia are un fundament diferit de cel propus de papa Grigore XII în 1582, astfel că în Japonia abia începe anul doi iar în alte ţări, precum Israel, deja vine anul 5780, remarcă platforma Matadornetwork.

Imaginea articolului Câteva ţări în care anul care vine nu este 2020: Statul în care începe deja anul 5780

Câteva ţări în care anul care vine nu este 2020

Jurnalistul Eben Diskin a ales câteva ţări în care anul care vine este luat în considerare din alte puncte de vedere decât cele cu care ne-am obişnuit.

Dacă în cronologia gregoriană numerotarea anilor începe de la anul în care se consideră că s-a născut Iisus Hristos, în Coreea de Nord, personalitatea centrală este cu totul alta. Kim Il-Sung este fondatorul republicii democrate astfel că aşa numitul calendar Juche numără anii de la naşterea sa. Cum, Kim s-a născut în 1912, anul care vine este 109.

În Thailanda, calendarul budist începe din momentul în care Budha a atins nirvana. După o serie de adaptări şi reformulări, din 1941, calendarul thailandez a mutat prima zi a anului de la 1 aprilie, cum era iniţial, la 1 ianuarie, suprapunându-se cu începutul anului din calendarul gregorian, dar numărul anilor este deja 2563 în 2020. Aceeaşi diferenţă de 543 ani faţă de calendarul gregorian este folosită şi în Sri Lanka, Cambogia, Laos şi Myanmar.

Un calendar străvechi, coptic, este folosit în Ethiopia. Acolo, anul care urmează abia este 2013. Potrivit vechiului calendar, naşterea lui Hristos se consideră că a avut loc cu şapte ani mai târziu decât arată calendarul gregorian. Calendarul ethiopian are şi 13 luni într-un an (12 luni de câte 30 de zile şi una de cinci sau şase zile), fiecare zi debutând la răsărit, nu la miezul nopţii. Dar până anul viitor, etiopienii mai au de aşteptat pentru că Anul nou 2012 abia a venit, în 11 septembrie. În schimb Crăciunul abia urmează să vină, fiind sărbătorit în ritmul bisericilor ortodoxe de rit vechi, pe 7 ianuarie.

Mult mai departe pe linia cronologie este calendarul ebraic. Acesta începe odată cu luna nouă din 7 octombrie a anului 3761 ÎEN. Astfel, 2020 este anul 5.780, în Israel. Anul nou evreiesc se numeşte Rosh Hashanah şi fost marcat de la apusul zilei de 29 septembrie până la apusul de pe 1 Octombrie. În 2020, anul nou evreiesc va fi marcat de pe 19 septembrie.

Iranul foloseşte o cronologie persană bazată pe observaţiile unui grup de astronomi clasici. În 2020, Iranul încheie anul 1.398, calendarul persan fiind urmat şi în Afghanistan. Prima zi a anului este stabilită la echinoxiul de primăvară. Evenimentul de la care sunt număraţi anii iranieni este călătoria profetului Mahomed, de la Mecca la Yathrib, localitatea redenumită în urma evenimentului Medina.

Mult mai devreme este în Japonia. Cum calendarul tradiţional începe cu primul an odată cu fiecare schimbare a unui împărat, din 1989 până în 2019 a fost era “Heisei”, a ”păcii pretutindeni”, sub împăratul Akihito. În 2019, fiul său, Naruhito a ajuns pe tron, iar noua eră care se pregăteşte de al doilea an este Reiwa, tradusă ca “armonie frumoasă”. Teoretic, Japonia ar fi cea mai tânără ţară din lume.

Asemenea multor ţări musulmane, Arabia Saudită foloseşte şi propriul calendar religios islamic pe lângă cel gregorian. Cu toate că porneşte de la acelaşi eveniment ca şi calendarul persan, fondarea primei comunităţi islamice odată cu drumul lui Mahomed de la Mecca la Medina, folosind un calendar lunar, în ţările islamice odată cu luna nouă de la finalul lunii august, tocmai a început anul 1441. Folosirea calendarului lunar face şi ca în cele 12 luni ale anului islamic să nu fie loc decât pentru 354 sau 355 de zile, faţă de cele 365-366 cu care suntem obişnuiţi în cel Gregorian sau în cel persan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.



 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here