Support group. Addicted people comforting upset woman at psychotherapy session, free space

Daca esti o proaspat mamica ce sufera de anxietate si depresie, sa stii ca nu esti singura. Nasterea reprezinta un eveniment major in viata; adaugarea unei pandemii in aceasta ecuatie poate exacerba acele sentimente de frica si depresie postnatala care sunt deja foarte comune in randul mamicilor care tocmai au nascut. Traim vremuri destul de inspaimantatoare, iar noutatile nu sunt prea linistitoare. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa suferi singura, fara a cere ajutorul cuiva apropiat sau specializat.

In randurile urmatoare vom arunca o privire asupra modului in care pandemia Covid-19 a afectat noile mamici, mai ales cand vine vorba de simptomele depresiei postnatale cu care se confrunta si strategiile ce pot fi abordate pentru a obtine ajutorul necesar pentru a se simti mai bine.

A inrautatit pandemia simptomele depresiei postnatale?

Au trecut doar cinci luni de la inceputul pandemiei, asa ca nu exista inca studii la scara larga care sa determine o legatura intre pandemie si nivelurile mai mari ale depresiei postnatale la noile mamici.

Dar, exista cateva studii care arata o crestere a anxietatii si depresiei postnatale ca urmare a pandemiei.

Este firesc ca noile mamici sa se confrunte cu sentimente de frica, teama si tristete in timpul sarcinii si dupa ce nasc. Insa pandemia Covid-19 a afectat imens femeile gravide si pe cele care au nascut recent, mai ales prin defalcarea sistemelor de asistenta medicala, dar si prin scaderea accesului la ingrijire medicala.

Si exista o multime de alte moduri in care Covid-19 te poate afecta. Ia in considerare urmatoarele:

  • Esti preocupata de sanatatea copilului tau. Desi specialistii sustin ca micutii sunt cei mai feriti de pericolele noului coronavirus, probabil ca totusi vrei sa faci tot ce poti pentru a-l proteja pe cel mic. Si, desigur, trebuie sa ai grija de propria sanatate; este mult mai dificil sa ingrijesti un copil daca esti bolnava.
  • Nasterea ta nu a mers conform planificarii. De la purtarea mastii in timpul nasterii pana la politicile dure ale spitalului care i-au tinut pe membrii familiei departe de tine, experienta nasterii cu siguranta nu a fost tocmai asa cum sperai la inceput.
  • Nu primesti ajutorul de care ai nevoie. Multe cupluri planifica sa isi tina membrii familiei aproape imediat ce vin cu copilul acasa de la spital. Altii apeleaza la bone. In aceste vremuri in care distantarea sociala este esentiala, aducerea familiei aproape este mult mai greu de realizat.
  • Izolarea sociala este noul normal. Nu doar de ajutor ai nevoie atunci cand vine vorba de cei dragi. Probabil ca doresti sa impartasesti bucuria aparitiei noului membru al familiei cu bunicii, fratii si prietenii tai. Dar, desigur, acest lucru nu mai este o optiune sigura.

Cu toti acesti factori care complica lucrurile, este mai important ca niciodata sa monitorizezi modul in care te simti dupa nastere si sa te asiguri ca primesti ajutorul de care ai nevoie.

Un studiu realizat in Quebec arata ca femeile care sunt insarcinate in timpul acestei pandemii prezinta un grad de anxietate si depresie de doua ori mai mare decat cel al gravidelor de dinainte de pandemie.

Cum se trateaza depresia din timpul sarcinii si dupa nastere?

Femeile insarcinate si noile mamici care prezinta simptome de depresie si/sau anxietate ar trebui, inainte de toate, sa caute ajutor specializat la un centru de psihoterapie adulti. Psihoterapeutii le pot ajuta prin terapia cognitiv comportamentala, insa daca ei considera ca au de-a face cu un caz mai grav, pot recomanda si un control psihiatric pentru a primi un tratament medicamentos.

De regula, medicamentele trebuie evitate de catre femeile insarcinate si de catre cele care alapteaza, deoarece prezinta riscuri pentru fat /bebelus. Insa pentru femeile care sufera de depresie grava, tratamentul medicamentos poate fi vital.

Desigur, medicul psihiatru este singurul care poate sa decida daca tratamentul medicamentos pentru tratarea depresiei este potrivit pacientei. El trebuie sa stie daca substantele active din medicamentele recomandate pot trece prin placenta catre fat. In cazul in care pacienta prezinta un risc major de suicid, este posibil ca medicul sa riste si sa recomande tratamentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here