Daca vrei sa reduci sau sa scazi nivelul de proteine animale, trebuie sa poti sa compensezi cu cele mai bune alimente bogate in proteine vegetale si cu o mare diversitate sau varietate din acestea.

In fiecare zi, avem nevoie de un aport semnificativ de proteine. In medie, se estimeaza ca un adult de 60 de kilograme ar trebui sa absoarba in jur de 80 de grame de proteine si o mare varietate, proteine care trebuie sa posede cea mai mare diversitate de aminoacizi indispensabili.

Daca reducem proteinele animale trebuie sa alegem cu atentie alimentele vegetale si sa le diversificam.

Soia. Este una din cele mai bune surse de proteine vegetale, in jur de 35 de grame si de 40 de grame de proteine pe 100 de grame. Este cea mai buna alternativa la carne deoarece contine si fier.

Semintele de canepa. Sunt cele mai bogate in acizii grasi omega 3, dar si in vitaminele A, D si E deci sunt o sursa deloc de neglijat de proteine vegetale.

Legumele uscate sau leguminoasele. Lintea, nautul sau alte leguminoase contin in jur de 25 de grame de proteine pe 100 de grame. Aceste legume uscate sunt foarte bogate in minerale, in fibre si sunt foarte hranitoare.

Fructele uscate si oleaginoase. Nuci, alune, nuci de caju, migdale… sunt cele mai bune surse de proteine cu, in medie 15-20 de grame. La fel ca si alunele, migdalele sau fisticul, nucile sunt cele mai bune surse de proteine vegetale. Si sunt cele mai bune pentru a scadea nivelul de colesterol.

Chia. Este cea mai buna sursa de proteine, cu un nivel foarte bun de aminoacizi esentiali. Contin micronutrienti benefici – calciu, fier, magneziu si potasiu.

Spirulina. Contine 57 de grame de proteine pentru 100 de grame si face parte din categoria super-alimentelor. Are insa si proprietati antioxidante, detox si poate reduce presiunea arteriala si colesterolul.

Quinoa. Aceasta planta erbacee, o pseudo-cereala este una din cele mai bune surse de proteine vegetale. Are cel mai larg spectru de aminoacizi si contine si acizi grasi omega 3.

Orezul salbatic are si el un nivel important de proteine, pe langa faptul ca este o sursa foarte buna de magneziu, mangan, zinc, vitamina B6 sau acid folic.

Untul de arahide contine in jur de 25 de grame de proteine pe 100 de grame si este cel mai delicios in cele mai sanatoase retete de sucuri smoothie.

Articol scris de Raluca Mihaela. Mai multe informatii despre un stil de viata sanatos, poti sa citesti pe www.ralucamihaela.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here