Dentocare

Măseaua de minte poate determina mai multe probleme, în special pacienților care nu merg des la stomatolog. Măseaua de minte este de fapt ultimul molar care crește pe arcadă și în cele mai multe cazuri apare undeva între 19 și 20 de ani, dar poate apărea și mai devreme sau mai târziu. Se pare că, datorită evoluției speciei umane, maxilarele și-au micșorat dimensiunea și astfel, măseaua de minte nu mai are loc să erupă complet. Zona aceasta este greu de igienizat și pacientul poate să aibă probleme considerabile din cauza măselei de minte. De asemenea, pacientul poate să fie expus la chisturi, la boli gingivale și la înghesuirea dinților.

Dacă te confrunți cu o durere măsea de minte tot ce trebuie să faci este să mergi cât mai curând la medicul stomatolog.

Cum se identifică măseaua de minte?

Existența măselei de minte poate fi detectată cu ajutorul radiografiei. În foarte multe cazuri, molarul de minte va erupe orizontal și va afecta mai mulți dinți. Acești molari sunt destul de greu de igienizat corect și de aceea apar problemele cu ei. Dacă un pacient este în vârstă, molarul poate fi păstrat, dacă nu generează probleme și dacă are loc pe arcadă. Atunci când poziția molarului se intersectează cu dinții din față, molarul va trebui scos înainte de a determina probleme. În 90 la sută din cauzir, pentru a evita toate problemele sunt eliminați toți molarii de minte și cu cât aceștia sunt scoși mai repde, cu atât este mai bine pentru ceilalți dinți.

Cât de greu se reface pacientul după ce molarul este scos?

După extracție, se va simți un disconfort local pentru câteva zile. Anumiți pacienți au zone umflate, alții pot avea zone tumefiate, dar ulterior totul va reveni la normal. Este recomandat să se aplice comprese reci, aproximativ 20 de minute la fiecare oră și antibiotice pentru cinci zile, dar și medicamente cu rol antiinflamator pentru ca pacientul să facă față cu succes urmărilor extracției.

De ce nu au toți măsele de minte?

Se pare că apariția măselei de minte diferă de la un popor la altul. Spre exemplu, studiile au constatat că aboriggenii din Tasmania nu au măsele de minte deloc. Spre deosebire de ei, băștinașii din Mexic au aproape 100% măsele de minte.

Se pare că, în funcție de regimul alimentar, anumite popoare au pierdut acest molar. Alimentația bazată în mare parte pe produse moi pare a fi cea care a determinat aceste schimbări pentru că nu mai este nevoie de foarte mulți dinți la masticație. Molarii de minte aflați pe arcada inferioară sunt cei care determină cele mai multe probleme, uneori instantaneu și alteori atunci când te aștepți cel mai puțin. Uneori apariția măselei de minte poate să fie simptomatică și poate genera durere, blocarea maxilarului, febră și chiar umflături. Trismusul este unul din cele mai comune semne care indică faptul că măseaua de minte ar putea avea probleme, fie că este vorba despre infecție, fie că este vorba despre creștere și efectele sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here