Atunci cand construiesti un gard lucrurile sunt relativ simple: alegi materialul ( betoin, lemn, panou gard metalic, etc), alegi un constructor si dai drumul la treaba. Nu acelasi lucru se poate spune atunci cand construiesti poarta. Daca un gard trebuie sa fie cat mai fix, poarta trebuie sa fie mobila si sa se deschida de mai multe ori pe zi, fara a se uza. Exista o multime de tipuri de porti care difera in functie de material, de greutate, de forma, etc. Marea dilema a celor care achizitioneaza porti in ziua de astazi este daca sa opteze pentru o poarta simpla sau pentru una automatizata.

Porti simple sau automatizate?

Prima tendinta ar fi sa alegi o poarta simpla. Este varianta clasica, mai ieftina si pana la urma nu implica un efort atat de mare pentru deschidere. Cu toate astea, portile automatizate pot aduce o serie de avantaje. Daca nu stii ce sa alegi, iata o mica paralela intre cele doua in functie de 3 criterii principale:

  1. Functionalitate. Poarta simpla va functiona intotdeauna, fara a exista riscul de a se bloca. Chiar si atunci cand incepe sa functioneze mai greu, reparatia este simpla. Poarta automatizata, inschimb, se poate bloca si depinde de o sursa de electricitate pentru a se deschidxe;
  2. Siguranta. Poarta simpla are doar sisteme clasice de siguranta. Poarta automatizata, in schimb, poate beneficia de sisteme complexe de siguranta: senzor, alarme si diverse variante de alertare in cazul unui pericol;
  3. Intretinere. In cazul unei porti simple intretinerea presupune doar curatarea frecvanta, ungerea elementelor care se misca frecvent si reparatia uzurii. In cazul portilor automatizate, intretinerea poate necesita ajutor de specialitate, deoarece exista o multime de elemente electronice ale sistemelor de automatizare.

Daca ai o proprietate in care nu ai valori foarte mari si pe care o utilizezi rar, portile simple sunt cele mai potrivite. Daca, in schimb, ai o proprietate valoroasa, portile automatizate sunt mult mai indicate, deoarece iti ofere mai multe elemente de siguranta si te ajuta sa fii mai linistit. Este adevatat ca sunt destul de costisitoare, insa reprezinta o investitie pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here