Terenul nisipos nu este intotdeauna cel mai recomandat pentru recolte bogate, necesitand irigare abundenta si fertilizare periodica. Totusi, daca stii ce seminte sa plantezi, vei avea numai de castigat si, pe langa recolte uimitoare, vei munci si mai putin. Culturile cu radacini adanci si pivotante in care intra usor iubesc terenul nisipos si bine drenat.

Iata care sunt cele mai bune legume pe care le poti planta cu incredere intr-un sol nisipos, in conditii reduse de umiditate si fertilitate!

Morcovii

Cel mai bun sol pentru a planta seminte de morcovi  https://www.cropmarket.ro/seminte-morcovi/  este cel afanat si nisipos care permite cresterea dreapta si in adancime. In solurile mai dense, morcovii se ramifica excesiv, fiind mai putin productivi. Morcovii pot fi recoltati toamna tarziu, frigul facandu-i mai dulci si mai savurosi. Daca nu exista daunatori naturali (melci, coropisnite, viermi, etc), morcovii se pot chiar pastra in pamant toata iarna.

Pastarnacul

Pastarnacul este o radacinoasa mai lemnoasa de cat morcovul, dar extrem de aromata si de dulce. Pentru ca au termen de valabilitate foarte scurt, este recomandat sa folosesti intotdeauna seminte proaspete de pastarnac.

Sfecla rosie

Poate ca nu stiai, dar frunzele de sfecla rosie sunt extraordinar de bune in salate sau in diverse mancaruri. De asemenea, radacina este sanatoasa si savuroasa atat in salate, cat si in muraturi. Sfecla are nevoie de sol nisipos pentru a se dezvolta cat mai bine si, odata recoltata, se mentine 5 zile proaspata in frigider sau cateva luni in rumegus sau in nisip.

Ridichile

Daca au sol nisipos, ridichile cresc si se dezvolta in maximum 6 saptamani de la insamantare. Pentru a le putea recolta perioade indelungate, seamana-le o data la doua saptamani. 

Plantele aromatice

Plantele aromatice precum rozmarin, salvie, cimbru, oregano sau roinita sunt candidatii perfecti pentru solul nisipos. Acestea se pot consuma atat proaspete in diverse retete, cat si uscate.

Ceapa

Ceapa se poate planta atat din seminte, cat si din arpagic (bulbi mici). In zonele cu sezon de crestere mic unde frigul se instaureaza mai repede, este bine ca ceapa sa fie plantata in sol nisipos. Ceapa din arpagic este buna de recoltat cand frunzele se ingalbenesc si se culca la pamant.

Usturoiul

Usturoiul se poate planta din seminte sau catei si se dezvolta mai bine intr-un sol nisipos. Daca stai intr-o zona unde frigul se instaureaza mai devreme, alege un soi rezistent la frig.

Cartofii

Cartofii de samanta au dimensiunea unui ou de gaina si sunt incoltiti, adica au mici vrejuri de culoare roz. Le place solul nisipos si nu necesita udare excesiva. Pentru a avea recolte bogate, alege un soi certificat fara boli.

Sparanghelul

Leguma perena foarte gustoasa si sanatoasa, sparanghelul se va dezvolta excelent in solurile nisipoase. Pentru productivitate maxima alege soiurile gigant si rezistente la boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here