Autorităţile iraniene ”ascund în mod deliberat” amploarea represiunii şi evită să dezvăluie bilanÅ£ul morÅ£ilor şi al arestărilor în cursul protestelor de la mijlocul lunii noiembrie, a acuzat miercuri, într-un comunicat, organizaÅ£ia internaÅ£ională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Declanşate la 15 noiembrie de anunţul creşterii preţului la benzină, manifestaţiile, violente în unele locuri, s-au răspândit rapid în cel puţin 40 de oraşe şi localităţi din Iran, fiind însoţite de incendii sau atacuri la staţii de benzină, comisariate, centre comerciale, moschei sau clădiri publice, potrivit presei iraniene. 

Forţe de ordine au fost desfăşurate pentru a ţine sub control manifestaţiile, în timp ce autorităţile au anunţat că au restabilit calmul după mai multe zile de revolte într-o ţară lovită de o criză economică agravată de restabilirea şi înăsprirea din 2018 a sancţiunilor americane impuse Iranului. 

Autorităţile au confirmat moartea a cinci persoane, patru membri ai forÅ£elor de ordine ucişi de ”agitatori” şi un civil, şi au anunÅ£at aproximativ 500 de arestări, între care 180 de ‘lideri ai protestatarilor’.

Citește și: Bavaria donează literatură masonică confiscată de nazişti

Dar amploarea represiunii nu este clară la nivelul întregii ţări, din cauza blocării accesului la internet de către autorităţi. 

Această întrerupere a internetului a făcut mai dificil pentru ONG-uri să reconstituie faptele din 15 noiembrie şi evenimentele din zilele următoare şi să stabilească un bilanţ. 

HRW a acuzat autorităţile că ”ascund în mod deliberat amploarea reprimării masive a manifestanÅ£ilor”, cerându-le să ”anunÅ£e imediat numărul morÅ£ilor, arestărilor, detenÅ£iilor şi să permită o anchetă independentă pentru presupuse abuzuri”, se arată în comunicat. 

Directorul adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu, Michael Page, a denunÅ£at faptul că până acum autorităţile ‘au refuzat să furnizeze un bilanÅ£ exact al morÅ£ilor’. 

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, au raportat cel puţin 140 de morţi şi 7.000 de arestări, potrivit HRW. 

”Å¢inerea familiilor în întuneric cu privire la soarta celor apropiaÅ£i, stârnind în acelaşi timp un climat de teamă şi răzbunare, este o strategie deliberată a guvernului de a înăbuşi orice disidenţă”, a adăugat Michael Page. 

Accesul la internet a fost restabilit în ultimele zile, cu excepţia reţelelor de telefonie mobilă, potrivit site-ului NetBlocks, care monitorizează libertatea accesului la internet în întreaga lume. 

SUA au primit ”aproape 20.000 de mesaje” care ilustrează ”abuzurile regimului” iranian în timpul represiunii, a declarat marÅ£i secretarul de stat american Mike Pompeo, ameninţând Teheranul cu noi sancÅ£iuni. 

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Å£ara sa a învins un ”complot periculos”, făcând referire la Statele Unite şi Israel.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here