În general, persoanele cu stomă au un regim alimentar destul de lejer, pot mânca și bea orice își doresc, cu excepția cazului în care chirurgul sau medicul specialist recomandă altceva. La fel ca înainte de operație, unele alimente vor fi mai ușor de digerat decât altele. Și după operație va trebui să asculți și mai mult semnalele pe care ti-le trimite corpul.

Imediat după operație

Cu cât îți vei relua mai repede alimentația normală după procedură, cu atât stomacul va funcționa din nou la parametri obișnuiți.

În primele 2-4 săptămâni după operație, deoarece corpul tău încă se vindecă, consumul de alimente mai ușor de digerat te va ajuta să te refaci. Probabil te vei simți puțin balonat. În primul rând, încearcă să mănânci puțin, dar în mod regulat.  Pentru început, alege alimente destul de moi și ușoare. Este foarte important să  aloci timp mâncatului, pentru a mesteca cât mai bine alimentele.

Sunt alimente de evitat?

Nu există niciun motiv pentru a interzice anumite alimente, dar este bine de știut că anumite alimente vor avea efecte speciale asupra efluenților din stomă. Dacă nu ești sigur despre un anume tip de mâncare, mănâncă mai întâi o cantitate mică. Dacă corpul tău reacționează normal, nu te lipsi de el. Nu ezita să încerci alimente noi în timp ce luați măsuri de precauție. Unele alimente vor produce mai mult gaz decât altele și, deși nu sunt dăunătoare, ar trebui evitate în cazul unui regim alimentar colostoma. Acest sfat se aplică și gumei de mestecat.

Se recomandă  fructe și legume?

Poți mânca în continuare cele cinci fructe și legume pe zi, recomandate de medic. Pielea unor fructe și legume este foarte groasă, cum este cea a cartofilor sau a merelor. Este mai bine să le cureți de coajă, pentru a evita orice problemă. In cazul unui regim alimentar pentru colostoma, poți adapta legumele și fructele ca preparate mai ușoare – supe din legume și piureuri făcute din fructe, de exemplu. Este mai bine să gătești termic fructe și legume, mai degrabă decât să le consumi crude, pentru a le face mai digerabile. De asemenea, e recomandat să zdrobești alimentele, pentru a evita bucățile mari.

Ce fac în cazul unui incident ?

O experiență proastă nu ar trebui să te facă să nu mai mănânci niciodată un aliment. Numai dacă acest lucru se întâmplă din nou, ar trebui să iei în considerare eliminarea alimentelor din acest regim alimentar pentru stomă. Amintește-ți, fiecare persoană are propriile reacții: ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru celălalt.

Mâncare și băuturi la restaurant

La început poate părea copleșitor, dar nimic nu te împiedică să savurezi o masă într-un restaurant.

Pregătește-te bine. Poți consulta restaurantul înainte de a rezerva masa, pentru a afla meniul în avans sau poți încerca să răsfoiești meniurile online.

Atunci când comanzi, nu este nevoie să iei prea multe măsuri de precauție, ci doar să fii pragmatic. Comandă orice îți place, dar gândește-te la reacțiile date de anumite alimente. Nu ezita să întrebi chelnerul ce ingrediente sunt folosite pentru prepararea felurilor de mâncare.

Dacă este posibil, probabil că vei prefera să comanzi alimente pe care le-ai testat deja acasă, deoarece știi cum va reacționa corpul tău. Pe măsură ce mănânci alimente diferite, te vei simți mai încrezător în a ieși la restaurant să mănânci. Chiar dacă obișnuiești să bei alcool acasă, fii atent la restaurant. Un singur pahar de vin nu dăunează, însă e de preferat să adaugi mesei apă plată pentru o mai bună hidratare. În acest fel, permiți organismului să-și reînnoiască toleranța la alcool și să evite o reacție negativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here