Originile jachetei sau tunicii de bucătar-șef sunt franceze, deși există unele dezacorduri cu privire la momentul în care a fost purtată pentru prima dată o tunica pentru bucătar. Unii spun că povestea jachetei sau a hainei de bucătar începe cu celebrul Napoleon, care ar fi cerut ca bucătarii săi să poarte o astfel de tunică de inspirație militară, astfel încât să arate mai mult ca o uniformă a soldaților săi.

Din ce vremuri datează uniforma bucătarului?

Povestea acestei tunici, așa cum o știm azi, a început în 1822, când artista franceză Marie-Antoine Careme a lansat o schiță numită „Le Maitre d’Hotel Francais”. În portret, doi bucătari sunt descriși ca purtând toca, pantalonii, o jachetă cu două piepturi și un șorț. Cu toate acestea, așa cum a subliniat Colegiul El Centro, această configurație nu va ajunge în vogă în lumea culinară până în 1878. Deși bucătarii moderni poartă o versiune mai puțin formală, multe dintre aceleași piese se găsesc încă într-o tunica de bucătar din zilele noastre.

La urma urmei, o zi petrecută în bucătărie se poate simți ca o bătălie zilnică, manevrând oale, cratițe, forme pentru prăjituri, în loc de arme.

Simbolistica tunicii albe de bucătar s-a impus ca stil clasic în industria de catering. O astfel de tunica  este atribuită ca fiind creația popularului bucătar francez Marie Antoine Carême,  la mijlocul secolului al XIX-lea. Se crede că designul tunicii a fost adus în Marea Britanie când Georges Auguste Escoffier a venit la Londra pentru a gestiona bucătăriile prestigioaselor restaurante aflate la Hotel Savoy și Carlton Hotel.

De ce bucătarii poartă o jachetă albă?

De ce atunci când bucătăria este o adevărată zonă de pericol, cu mâncare vărsată și pete de tot felul, jachetele bucătarilor sunt albe? Ei bine, în bucătăria modernă o tunica pentru bucătar nu este neapărat albă; exista jachete negre, maro, destinate bucătarilor, care maschează petele și murdăria puțin mai bine decât hainele de culoare albă.

 Cu toate acestea, după cum știe orice bucătar, rolul bucătarului – șef este unul de prestigiu, iar uniforma albă a făcut parte de mulți ani ca o componentă esențială a profesiei. Tunica albă oferă un aspect profesional al serviciului. Purtând o uniformă albă, bucătarul le arată clienților că atât el cât și  aspectul bucătăriei sale,  sunt curate și igienice. În practică, păstrarea jachetei unui bucătar curată și albă pe tot parcursul serviciului este o misiune extrem de dificilă. Acesta este motivul pentru care  mulți bucătari aleg să poarte un șorț de bucătărie peste haina lor albă de bucătar. Multitudinea uneltelor și instrumentelor din bucătărie sunt surse de pete și murdărire continuă – tigăi cu ulei fierbinte, supă care clocotește, forme pentru prăjituri abia scoase din cuptor, etc.

Este acel șervet doar decorativ?

Mulți bucătari se plimbă prin bucătărie cu un prosop sau șervet înfipt în brâu. Poate te-ai întrebat dacă rolul este unul real sau doar un accesoriu cu rol decorativ. Spre deosebire de modul în care o jachetă albă influențează percepțiile oamenilor, specialiștii susțin că șervetul se bazează doar pe funcționalitate. Într-o bucătărie aglomerată, șervetul este instrumentul de bază al bucătarului. Un astfel de șervet sau prosop este folosit efectiv pentru a ține boluri sau tigăi calde, pentru a curăța scurgeri și resturi de pe oale, pentru a prelua uleiul în exces sau pentru a-și șterge mâinile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here